Thursday, December 15, 2011

Tempoh tandatangan tawaran SBPA tidak akan dilanjutkan: KP JPA

PUTRAJAYA: Tempoh untuk menandatangani surat tawaran Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang bermula esok sehingga 30 Disember ini tidak akan dilanjutkan, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Bagaimanapun, beliau berkata hanya penjawat awam yang mempunyai alasan yang munasabah saja dibenarkan memulangkan surat tawaran itu selepas tarikh berkenaan misalnya akibat sakit atau berada di luar negara.
Menurutnya, jika tempoh itu dilanjutkan, ia tidak adil kepada penjawat awam yang menerima kenaikan gaji pada Januari atau yang mencapai gaji mati, katanya.
Abu Bakar berkata, tempoh masa yang diberikan untuk penjawat awam membuat pilihan sama ada untuk memilih SBPA atau kekal kepada skim perkhidmatan yang lama adalah mencukupi untuk mereka membuat pertimbangan sewajarnya.

"Saya rasa singkat atau tidak tempoh itu adalah atas tuan punya diri untuk membuat keputusan. Individu boleh membuat keputusan atas budi bicara sendiri.

Jika puas hati mereka boleh terima. Jika tidak, mereka boleh tolak," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap penjawat awam akan membuat keputusan secara individu yang akan memberikan faedah kepada diri sendiri, tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak.
Abu Bakar berkata, mereka yang tidak menerima opsyen itu akan kekal kepada skim perkhidmatan lama dan tidak akan menerima sebarang penambahbaikan kepada skim tersebut.

Beliau juga berkata, individu yang menyertai perkhidmatan awam bermula 1 Januari depan secara automatik akan menyertai SBPA.

Sementara itu, beliau berkata penjawat awam yang masih kurang faham mengenai SBPA diminta menghubungi talian Hotline SBPA dari 8.30 pagi hingga 9 malam pada hari bekerja bermula hari ini.

Mereka boleh menghubungi talian 03-8885 3293 untuk pertanyaan mengenai pencen dan persaraan, pembangunan organisasi perjawatan dan skim Perkhidmatan (03-8885 3072); dasar Perkhidmatan prestasi dan prospek (03-8885 3201/03-8885 3227); elaun, gaji dan kemudahan cuti/perubatan (03-8885 3232), manakala untuk pertanyaan mengenai perkhidmatan lain mereka boleh menghubungi 03-8885 3283.

Selain itu, Abu Bakar berkata, mereka boleh mengemukakan pertanyaan mengenai SBPA kepada bahagian sumber manusia di agensi dan kementerian masing-masing.

"JPA juga sudah membuat kunjungan di peringkat persekutuan dan peringkat negeri untuk memberi penerangan kepada penjawat awam. Hari ini pula kita ada buat taklimat di Sabah," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment